Innehållsförteckning
- 1 Villkor för att vara en allmännyttig ideell förening
- 1.1 1. Föreningens syfte ska vara allmännyttigt
- 1.2 Exempel på syften som är allmännyttiga
- 1.3 Exempel på föreningar som inte är allmännyttiga
- 1.4 2. Minst 90 procent av föreningens verksamhet ska bidra till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte
- 1.5 3. Minst 75 procent av föreningens intäkter ska användas till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte
- 1.6 Exempel på när en förening uppfyller villkoret
- 1.7 Exempel på när en förening inte uppfyller villkoret
- 1.8 4. Föreningen ska vara öppen för alla som vill bli medlemmar
- 2
- 3
- 4
- 5 Inkomster som kan vara skattefria i en ideell förening
Villkor för att vara en allmännyttig ideell förening
Det finns fyra villkor som påverkar om föreningen ska betala skatt eller inte på vissa inkomster. Det gäller vissa hyresinkomster, vissa inkomster från försäljning av varor och tjänster samt inkomster från kapital. Medlemsavgifter, gåvor och bidrag är oftast skattefria oavsett om föreningen uppfyller villkoren eller inte. Samma regler gäller för registrerade trossamfund. Om föreningen uppfyller alla villkoren kallas det att föreningen är allmännyttig.
Föreningen måste uppfylla alla fyra villkoren för att vara allmännyttig.
1. Föreningens syfte ska vara allmännyttigt
Ett syfte som är till nytta för allmänheten kan till exempel vara idrott, kultur, politik eller religion. Det kallas för ett allmännyttigt ändamål. Föreningar vars syfte är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen har inte ett allmännyttigt ändamål.
Det här kallas för ändamålskravet.
Exempel på syften som är allmännyttiga
Exempel på syften som är allmännyttiga:
- idrott, kultur eller religion
- omsorg om barn och ungdom
- social hjälpverksamhet, sjukvård eller miljövård
- politik eller Sveriges försvar och krisberedskap i samverkan med myndighet
- utbildning och vetenskaplig forskning.
Exempel på föreningar som inte är allmännyttiga
Exempel på föreningar som inte är allmännyttiga:
- fackföreningar och branschföreningar
- samlarföreningar
- vägföreningar och vattenföreningar
- stugföreningar, villaföreningar och hyresgästföreningar
- bryggföreningar och hamnföreningar.
2. Minst 90 procent av föreningens verksamhet ska bidra till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte
Föreningens verksamhet ska till minst 90 procent bidra till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte. Det kan beräknas i form av resurser som pengar, tid eller arbetskraft.
Den verksamhet som föreningen bedriver för att finansiera sitt allmännyttiga syfte ska inte räknas med. Lotterier och försäljningskampanjer är sådana verksamheter.
Villkoret ska beräknas under beskattningsåret. Om det inte är uppfyllt under beskattningsåret får ni beräkna det över en period om tre år: året före beskattningsåret, beskattningsåret samt året efter beskattningsåret.
Det här kallas för verksamhetskravet.
3. Minst 75 procent av föreningens intäkter ska användas till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte
Minst 75 procent av föreningens intäkter ska användas till föreningens allmännyttiga syfte. Intäkter som föreningen ska betala skatt för ska inte räknas med. Kostnader som tillhör den skattepliktiga verksamheten ska inte heller räknas med. Villkoret ska beräknas under beskattningsåret. Om det inte är uppfyllt under beskattningsåret får ni beräkna det över flera år, vanligtvis beskattningsåret och de fyra åren innan.
Det här kallas för fullföljdskravet.
Exempel på när en förening uppfyller villkoret
Exempel 1.
Viken IF är en friidrottsförening. Föreningen har under året haft skattefria intäkter från medlemsavgifter på 100 000 kronor, försäljning av entrébiljetter till tävlingar för 50 000 kronor och försäljning av fika för 20 000 kronor. Föreningen har även utfört ett inventeringsuppdrag åt ett företag för 10 000 kronor.
Under året har föreningen haft kostnader för tränare på 90 000 kronor, diverse idrottsmaterial på 39 500 kronor och inköp av fika på 15 000 kronor.
I samband med inventeringsuppdraget hade föreningen även vissa resekostnader på 3 000 kronor.
För att räkna ut hur stor del av föreningens intäkter som används till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte, delar du kostnaderna som används till friidrottsverksamheten med föreningens intäkter från friidrottsverksamheten. Intäkterna och kostnaderna från inventeringsuppdraget ska inte räknas med eftersom de inte ingår i friidrottsverksamheten.
(90 000 + 39 500 + 15 000) ÷ (100 000 + 50 000 + 20 000) = 0,85 = 85 procent
Fullföljdskravet blir uppfyllt eftersom mer än 75 procent av föreningens intäkter används till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte som är friidrott.
Exempel 2.
Kunskapsföreningen Ugglan är en förening som har till syfte att dela ut stipendier till elever för universitetsstudier. Under året har föreningen delat ut totalt 200 000 kronor i stipendier. Föreningen har haft intäkter från aktieutdelning på 300 000 kronor och aktieförsäljning på 50 000 kronor. Föreningen har haft kostnader för kapitalförvaltning på 12 500 kronor och kostnader för att hitta stipendiater på 35 000 kronor.
För att räkna ut hur stor del av intäkterna som bidrar till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte, delar du kostnaderna som används till utbildningsverksamheten med föreningens intäkter från aktieutdelning. Intäkterna från aktieförsäljningen ska inte räknas med.
(200 000 + 35 000) ÷ (300 000 – 12 500) = 0,82 = 82 procent
Fullföljdskravet blir uppfyllt eftersom föreningen använder mer än 75 procent av intäkter till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte som är utbildning.
Exempel på när en förening inte uppfyller villkoret
Exempel 1
Kulturföreningen Brassa har under året haft intäkter från medlemsavgifter på 12 500 kronor, försäljning av entrébiljett till föreställningar på 20 000 kronor och försäljning av fika för 5 000 kronor. Föreningen har även utfört ett uppdrag åt ett företag för 10 000 kronor.
Under året har föreningen haft kostnader för lokaler på 10 000 kronor, gager till artister på 9 500 kronor och inköp av fika på 3 000 kronor. I samband med företagsuppdraget hade föreningen även vissa kostnader för administration på 2 000 kronor.
För att räkna ut hur stor del av intäkterna som används till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte, delar du kostnaderna som används till kultur verksamheten med föreningens intäkter från kulturverksamheten. Intäkterna och kostnaderna från företagsuppdraget ska inte räknas med eftersom de inte ingår i kulturverksamheten.
(10 000 + 9 500 + 3 000) ÷ (12 500 + 20 000 + 5 000) = 0,6 = 60 procent
Fullföljdskravet blir inte uppfyllt eftersom mindre än 75 procent av föreningens intäkter används till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte som är kultur.
Exempel 2
Naturföreningen Eken delar ut bidrag till olika föreningar som har till ändamål att främja miljövård. Föreningen har delat ut totalt 100 000 kronor i bidrag under året. Föreningen har haft intäkter från aktieutdelning på 300 000 kronor och aktieförsäljning på 50 000 kronor. Föreningen har haft kostnader för kapitalförvaltning på 30 000 kronor och kostnader för att hitta bidragsmottagare på 35 000 kronor.
För att räkna ut hur stor del av intäkterna som bidrar till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte, delar du kostnaderna som används till att främja miljövård med föreningens intäkter från aktieutdelning. Intäkterna från aktieförsäljningen ska inte räknas med.
(100 000 + 35 000) ÷ (300 000 – 30 000) = 0,5 = 50 procent
Fullföljdskravet blir inte uppfyllt eftersom mindre än 75 procent av föreningens intäkter används till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte som är miljövård.
4. Föreningen ska vara öppen för alla som vill bli medlemmar
Föreningen ska ha en öppen medlemsantagning. Det innebär att föreningen är öppen för alla som delar föreningens målsättning och följer föreningens stadgar. Däremot kan föreningen ställa vissa krav för medlemskap, till exempel en geografisk begränsning för en hembygdsförening, en minimiålder för en skytteförening eller krav på musikalitet i en musikförening. Föreningar som till exempel ordenssällskap har oftast inte en öppen medlemsantagning.
Det här kallas för öppenhetskravet.
En förening som uppfyller alla fyra villkoren kallas för en allmännyttig ideell förening.
Inkomster som kan vara skattefria i en ideell förening
En ideell förening ska betala skatt för hyresinkomster, inkomster från försäljning av varor och tjänster samt inkomster från kapital. Dessa inkomster kan bli skattefria om föreningen uppfyller villkoren för att vara allmännyttig. Inkomster som medlemsavgifter, gåvor och bidrag är oftast skattefria, oavsett om föreningen uppfyller de här villkoren eller inte. Ideella föreningar ska deklarera varje år. Samma regler gäller för registrerade trossamfund.
Exempel på skattefria inkomster
Nedan finns exempel på inkomster som kan vara skattefria i en ideell förening. Det gäller om föreningen uppfyller ett antal villkor som bland annat innebär att föreningen har ett allmännyttigt syfte, en öppen medlemsantagning och en verksamhet som bidrar till att stödja föreningens allmännyttiga syfte.
Hyresinkomster som kan bli skattefria
Följande hyresinkomster kan bli skattefria om föreningen uppfyller villkoren.
- Inkomster från uthyrning av en fastighet som ni både äger och använder. Ni måste själva använda mer än 50 procent av ytan för verksamhet som är allmännyttig.
- Inkomster från uthyrning av en fastighet där minst 75 procent av intäkterna kommer från uthyrning till en ideell organisation vars verksamhet är allmännyttig. Ni behöver inte äga fastigheten.
Inkomster från uthyrning av fastighet som används som bostad åt till exempel domare, vaktmästare eller präster är inte skattefria.
Inkomster från försäljning av varor och tjänster som kan bli skattefria
Inkomster från försäljning av varor och tjänster som har ett tydligt samband med föreningens allmännyttiga syfte kan bli skattefria om föreningen uppfyller villkoren. Hit räknas till exempel inkomster från följande:
- entréavgifter till föreningens evenemang och deltagaravgifter
- försäljning av märken, affischer och böcker som säljs för att öka intresset för föreningen
- försäljning av idrottsartiklar, till exempel spelarkläder
- försäljning av profilprodukter som souvenirer, mössor eller andra produkter med föreningens logga
- enklare servering som försäljning av korv, kaffe, kaka eller dricka i anslutning till föreningens aktiviteter.
Detta kallas att inkomsterna har ett direkt led eller naturlig anknytning till föreningens syfte.
Även följande inkomster kan bli skattefria om föreningen uppfyller villkoren för att vara allmännyttig. Det handlar om inkomster som vanligtvis används av ideella föreningar för att finansiera föreningens syfte. Hit räknas till exempel inkomster från:
- bingo och andra lotterier
- försäljning av reklam på spelardräkter, arenor, webbsidor och program
- loppmarknader, basarer och olika försäljningskampanjer av kläder, kakor eller liknande
- second hand-försäljning förutsatt att varorna är skänkta
- bemanning på andra ideella föreningars evenemang.
Detta kallas att inkomsterna är hävdvunna.
Inkomster från kapital som kan bli skattefria
Följande inkomster från kapital kan bli skattefria om föreningen uppfyller villkoren för att vara allmännyttig:
- räntor
- utdelningar
- försäljning av fastigheter eller värdepapper.
Föreningen får inte göra avdrag för utgifter som är kopplade till de skattefria inkomsterna.
Alla inkomster från försäljning av varor och tjänster kan bli skattefria
Alla inkomster från försäljning av varor och tjänster som sker med ideell arbetskraft kan bli skattefria om föreningen uppfyller villkoren för att vara allmännyttig och minst 75 procent av de totala inkomsterna från försäljning av varor och tjänster är skattefria. Då kan till exempel inkomster från bemanning vid inventering och parkering också bli skattefria.
Det här kallas för huvudsaklighetsbedömningen.
Exempel på när alla inkomster från försäljning av varor och tjänster blir skattefria
Inkomster
Idrottsföreningen Höjdarna BK har haft följande inkomster under beskattningsåret:
Försäljning av varor och tjänster
Loppmarknad: 15 000 kronor
Försäljningskampanjer: 35 000 kronor
Enklare servering: 20 000 kronor
Bingolotter: 10 000 kronor
Butiksinventering: 10 000 kronor
Bemanning vid parkering:10 000 kronor
= Totalt 100 000 kronor i försäljning av varor och tjänster.
Inkomster från kapital
Utdelningar på aktier: 7 500 kronor
Ränteintäkter: 2 500 kronor
Övriga inkomster
Medlemsavgifter: 30 000 kronor
Gåvor och bidrag: 10 000 kronor
Räkna så här
Föreningen har sålt varor och tjänster för sammanlagt 100 000 kronor. Av dessa är 80 000 kronor skattefria inkomster från loppmarknad, försäljningskampanjer, enklare servering och bingolotter. Inkomster från bemanning vid inventering och parkering är 20 000 kronor, det är inkomster som föreningen ska betala skatt för.
För att räkna ut hur stor del av inkomsterna som blir skattefria delar ni de skattefria inkomsterna från försäljningen av varor och tjänster med föreningens totala inkomster från försäljning av varor och tjänster.
80 000 kronor ÷ 100 000 kronor = 0,8 = 80 procent
De skattefria inkomsterna från försäljning av varor och tjänster är minst 75 procent av föreningens totala inkomster från försäljning av varor och tjänster. Därför blir också inkomsterna från bemanning vid inventering och parkering skattefria.