Arrangera tango
Hur kan ett tangoevenemang anordnas på ett livligt och omtänksamt sätt?
- Sätta upp rekommendationer för alla praktikor och milongor är att stötta dansarna och därmed skapa trevnad och trygghet på eventen.
- Tango kan arrangeras av alla. Det behöver inte vara vasst och bäst. Det kan också vara anspråkslöst och lättsamt. Sommartid finns många utedansbanor som inte kostar något att använda. Redan färdiga tandor finns både på Youtube och Spotify.
- All tango innehåller tre grupper: dansarna, kurslärarna och arrangörerna. En trio som borde vara lika samstämmiga som paren på dansgolvet. Kurslärarna och arrangören behöver snappa upp vad dansarna behöver och lära ut respektive skapa trygghet och goda förutsättningar för att gruppen av dansare skall kunna må bra och ta hand om varandra på ett omtänksamt sätt. Dansare, lärare och arrangör borde agera som Ett, i en enhetlig och flödande rörelse.
Av största vikt är att arrangören definierar vilken grupp av dansare den vänder sig till. Att bjuda in alla till ett event där bara stammisar, och dansare som bara dansar med varandra, och inte släpper in någon annan eller inte vill dansa med nykomlingar och nybörjare skadar synen på tangon och bildar proppar i nybildningen. Bättre att säga vilka man som arrangör förväntar sig komma än att bjuda alla och låta många fara illa och inte få dansa. Att utöka tangoarrangemangen är också av största vikt eftersom alla då får möjlighet att dansa på sitt sätt. Det skadar ju ingen, om vissa bara anordnar tango för sin fru och sina vänner.
Ju mer olika tango vi skapar desto fler dansare kommer att beträda pistorna. Något som gynnar alla i förlängningen och gör festivaler och större tangoevent roligare och mer besökta.
Den kurslärare som både dansar själv och arrangerar tango, eller som samarbetar nära en arrangör och dansarna, borde se en ökning av dansare som vill gå kurser. Om kursläraren också är noga med att förbereda eleven inte bara för hur de skall röra kroppen, utan också vad de kan råka ut för och hur de kan bemöta detta är en fördel. Om arrangören anordnar flera olika praktikor och milongor för olika nivåer blir det lättare att få ut fler dansare på dansgolven. Viktigt är ju att få in fler dansare i tangon eftersom det ökar de ekonomiska förutsättningarna och därmed en ökad kvalité.
Kurslärarna har olika nivåer på sina kurser. Betyder det att det borde finnas fler olika nivåer på milongorna eller finns det en nivå där kursläraren ”släpper” ut sina elever eftersom de nu är mogna för att dansa på de pistor som finns,.
Balansen mellan förare ock följare behöver informeras om innan dansen, så att var och en kan ta ställning till obalansen innan de åker till eventet.
Arrangören skulle också kunna uppdatera eventet på FB eller hemsida med hur fördelningen ser ut en gång i kvarten och på det sättet göra det tydligt hur balansen ser ut för de som planerar ett besök.
På ett sätt skulle det vara bra om många följare stannade hemma under en period så att förarna fick känna på hur det är att vara övertaliga. Kanske skulle det öka förståelsen mellan dansarna.
Roligt vore att anordna milongor med ett avsiktligt överskott av män, så att kvinnor kan få uppleva glädjen män nästan alltid får uppleva.
Olika sorters milongor
Allmän dans, där alla dansar med varandra.
För par som bara vill dansa med varandra.
För vänner som bara vill dansa med varandra.
För nybörjare
För dansare på medelgod nivå
För avancerade dansare,
För queer.
Bara för män
Bara för kvinnor.
Avsiktligt fler män än kvinnor ( lärorikt för båda parter )
För yngre dansare
För medelålders
För pensionärer
Äska pengar till tangon?
Dans är helt otroligt nyttigt för människan. En urgammal rörelse som främjar välmående och socialt engagemang. Med sunda lärare och arrangörer är tango något som förlänger livet och gör vardagen gladare och dansaren mer rörlig och levande. Helt utan biverkningar.
Vilken myndighet eller rörelse skulle kunna tänka sig att bidra med pengar eller upplåta en lokal till dansarna. Vore ju helt otroligt om det inte gick att ordna till något för en så sund och härlig verksamhet. Men det funkar ju inte om det skall snobbas och mobbas. Det behöver vara allmänt, roligt, stärkande för hela människan. Och alla behöver vara välkomna.
Milongorna behöver frigöras från mobbarna, alternativt starta nya milongor som välkomnar alla, verkligen alla, och låter de gamla milongorna behålla sin prägel av elak och grym, mobbare, svassare, strebrar och elit.
Tangon behöver en ny approch, som enkel, omtänksam, mjuk, en förlåtelse mellan människor, ett samgående och djupt samarbete mellan kvinna och man, mellan alla människor.
Vi behöver synas överallt. Visitkort behövs! En bra omtänksam hemsida som förklarar att det finns en mjuk, välkomnande och underbar tango öppen för alla.
Flashtango? https://www.youtube.com/watch?v=xZZmW59Ci5g Räcker med en tanda om ens det. Kanske bara en eller två låtar räcker.
Något som skulle kunna göra innan en milonga. T.ex. sprallen där en flashtango skulle kunna göras i Ringen för att sen gå vidare till Sprallen.
Utanför t-banan vid universitet innan dans på Stora skuggan.
T-banan Zinkensdamm utanför spärrarna innan Chicago.
Gallerian Hornstull innan Humilde.
Odenplan innan Birkagården.
Alvik innan onsdagsmilongan.
Mariatorget innan praktika S
Integration?
Friskvård?
Social verksamhet?
Själsligt belivande med samstämmig rörelse till musik?
Tangon kan dansas på många olika nivåer från stillsam milonguero till livlig milonga, nuevo och neo.
Lokal
En lokal kostar 100 kr i timmen, låt oss säga att man dansar 3 timmar. 300 kr en gång i veckan blir 1200 per månad. 20 personer skulle då var och en betala 60 kr i månaden, för fyra danstillfällen, vare sig de kommer eller inte. På årsbasis blir det 720 kr i föreningsavgift och ingen inträdesavgift.
Kan en föreningsavgift betalas en gång i månaden?
Föreningen behöver mål….